Zomertentoonstelling Keramiek en Glas in de Kunsttuin te Veenhuizen

KERAMIEK EN GLAS

Van 2 juni t/m 1 september is er een grote tentoonstelling van Keramiek en Glas. Zowel buiten als binnen wordt divers keramiek en glas tentoongesteld en te koop aangeboden.

Woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur in het prachtige Veenhuizen – Hospitaallaan 19

Nieuw is mijn gebruikskeramiek van ingekleurd porselein.

45 jaar Nederlandse Keramiek www.nvk-keramiek.nl

In het weekend van 30 november en 1 december vindt er een grote tentoonstelling plaats van leden van de Nederlandse Vereniging van Keramisten

45 jaar Nederlandse Keramiek

VASIM Winselingeweg 41 in Nijmegen.

Met een variatie op de diabolo exposeer ik o.a. met een serie omkeervazen.

Mijn werk in de museumwinkel van keramiekmuseum Princessehof – Ru-penselenbakje

 

Sinds 2018 is mijn werk ook te zien en te koop in de museumwinkel van het Keramiekmuseum Princessehof te Leeuwarden. Met name mijn celadonkommen en vazen hebben een prachtige plek gekregen in de museumwinkel. Tevens is de kommenset ‘Herinnering aan Holland’  hier verkrijgbaar.

Vanaf heden is in de museumwinkel ook een replica te koop van een topstuk uit de museumcollectie; het zogenaamde Ru-penselenbakje; in al zijn bescheidenheid is dit penselenbakje een topstuk van formaat. Tot nu toe zijn wereldwijd slechts 79 stukken Ru-keramiek bekend. Ru werd tussen 1086 en 1106 speciaal gebakken voor de Chinese keizer. Ru is vaak eenvoudig van vorm en niet gedecoreerd. De kleur van het gecraqueleerde, groengrijze celadonglazuur wordt heel poëtisch ‘de hemel na een regenbui’ genoemd.

Geïnspireerd op dit Ru-bakje heb ik een schaaltje ontworpen en gemaakt voor het Keramiekmuseum Princessehof. De schaaltjes worden in een doosje aangeboden met een flyer waarop bovengenoemde informatie.

Nieuw!! Porseleinen kommen bestellen in 2019!

Nieuw vanaf januari 2019

Vanaf januari 2019 is het mogelijk mijn kommen te bestellen via een email. Afhalen, maar ook verzenden behoort tot de mogelijkheden.

De Tango – een set van 2 porseleinen kommen –  59,- per set.

‘Herinnering aan Holland’ – 59,- per set, inclusief het gedicht van Marsman.

Bloembekers –  49,- per set

Tango – porselein

‘Herinnering aan Holland’ permanent te koop in galerie Terra en galerie Loes en Reinier

In Galerie Terra in Delft en bij Galerie Loes en Reinier in Deventer zijn mijn kommen ‘Herinnering aan Holland’ , de ‘Tango’ en mijn bloembekers permanent en op voorraad te koop.

‘Herinnering aan Holland’  bestaat uit een set van twee porseleinen kommen, waarvan de decoratie is geïnspireerd op het gedicht van Marsman ‘Herinnering aan Holland’. In een doosje verpakt wordt dit gedicht – ook in een prachtige Engelse vertaling – van Marsman erbij geleverd.

‘Herinnering aan Holland’

De ‘Tango’is een set van twee porseleinen kommen, die – door een vervorming op het juiste moment aan te brengen –  in elkaar passen. ‘Tango’ is muziek, een dans, en betekent letterlijk ‘ik raak je aan’ . Ze worden in een passend doosje verpakt.

Keramiekcursussen in midden Portugal

Alweer ruim 5 jaar geleden zijn collega keramist Kees Agterberg en ik begonnen met het opstarten van de ateliers van A ceramica; een mogelijkheid om keramiekcursussen te volgen voor beginners en gevorderden tussen de bergen, bossen en wijngaarden van midden Portugal. Een prachtige omgeving, fijn om in te werken en volop te genieten van het mooie weer.

Ook dit jaar zijn er weer draaicursussen te volgen  www.aceramica.nl

Romeins pottenbakker in het Archeon

In 2019 begint er weer een nieuw seizoen in het Archeon – themapark voor de prehistorie, de middeleeuwen en de Romeinse tijd in Alphen aan de Rijn.

Alweer ruim 10 jaar ben ik in het seizoen op de dinsdagen en zondagen werkzaam in het Archeon als Romeins pottenbakker.

Een uitdaging om op de dinsdagen voornamelijk scholieren het ambacht van pottenbakken te tonen: het draaien van Romeins aardewerk op de pottenbakkersdraaischijf. De Romeinen hebben de draaischijf niet uitgevonden; vanuit het verre oosten kwam het gebruik van de draaischijf naar het huidige Nederland toe. Op de zondagen bevolken vooral gezinnen het Archeon.

Nieuwsgierigheid – tentoonstelling – verbinding tussen keramiek en wetenschap

Locatie : De Oude Hortus – Lange Nieuwstraat in Utrecht

1 – 30 oktober 2016

Deelnemers: 18 keramisten

Mijn nieuwsgierigheid ging uit naar de vraag: is er een fles te maken van porseleinklei met een hals van glas? Samen met meesterglasblazer Gert Bullée zijn we gaan experimenteren. Word het buigen of barsten? Misbaksels vormden de basis voor een nieuwe uitdaging: een porseleinen hals op een glazen flesvorm.

Nieuw : set ‘Herinnering aan Holland’

Nieuw in mijn collectie kommen is een set van twee kommen ‘Herinnering aan Holland’

De decoratie is geïnspireerd op het gedicht van Marsman ‘Herinnering aan Holland’. De kommen worden per twee in een doosje aangeboden  met het gedicht van Marsman erbij in het Nederlands en het Engels.

 

Tentoonstelling ‘Van Heinde en Verre’

Van 9 mei t/m 20 september 2015 deelname aan de tentoonstelling ‘Van Heinde en Verre’ in de Kunsttuin in Veenhuizen. Andere keramisten o.a. Petri Voet, Marianne van de Breeden, Yuk Kan Yeung, Rita van de Vegt, Judith Reedijk.

Feestelijke opening op zondag 12 mei om 15.00 u.

www.kunsttuin.nl

Openingstijden wo. t/m zo. van 12.00 – 17.00 u.

SERVIES  – porselein – voor de  A- klasse  van de verpleegden. Vorm en decoratie  geïnspireerd op het volgende citaat uit het boek ‘Het Pauperparadijs’,  geschreven door Suzanna Jansen.

“Wy allen dachten, dat de bevordering tot de A-klasse, door de verpleegden op grooten prys zou worden gesteld, vooral om de groote voordeelen, die er voor de ‘gelukkigen’ uit voort zouden vloeien. Immers, ze kregen een Zondagsch ‘pakje’ , schoenen, op Zondagmiddag mochten ze wandelen, ze aten van een gedekte tafel, uit steenen borden, dus niet uit geëmailleerde schalen……….Gedekte tafels en steenen borden bleken al heel gauw uit den booze. Immers ze dachten dat ze te weinig kregen in die borden. Toen ze eenige dagen deze borden in gebruik hadden, kwamen ze vragen de blikken schalen weer te mogen ontvangen, omdat ze dan een grootere hoeveelheid ( hun volle portie met een ‘toren’  er op) in ééns voor zich hadden. En of men hun ook al zeide, dat zij hun borden steeds konden bijvullen en niet minder voeding ontvingen, het hielp niet: ze zagen liever  een groote hoeveelheid tegelijk. En dit waren nog wel de beste en meest ontwikkelde verpleegden.”  (citaat uit brieven  van directeur Faber van het Eerste Gesticht – uit het archief van Veenhuizen  blz. 182 en 183 van Het Pauperparadijs)

De schalen en bekers lijken  op de geëmailleerde schalen en kroezen waaraan de verpleegden  uit de A-Klasse de voorkeur gaven. De kommen symboliseren de eigenheid van de karakters  van de verpleegden en de decoratie staat voor de weg die men meestal  moest afleggen om in Veenhuizen te komen:  Van Heinde en Verre. De gouden lijnen zijn geïnspireerd op Kintsukuroi – een Japanse ambachtskunst van het repareren van gebroken keramiek met goud; het eert de geschiedenis van het object, het is bedoeld als een inspirerende, hoopvolle metafoor  om te ‘dealen’ met de problemen in het leven. Je kunt er zelfs mooier dan ervoor uitkomen!